Pod jednou střechou

Zpátky

O výstavě


Tisíce Čechů dnes žijí v takzvaných "domech po Němcích", v domech, jejichž majitelé a obyvatelé byli vyhnáni po osvobození v roce 1945. Některé české a německé rodiny, které spojují právě jejich minulé a stávající domovy, se spolu zkusily spojit. Ředitelka Antikomplexu Terezie Vávrová k tomu říká: „Chtěli bychom lidem ukázat, že se nemusí bát otevřít dveře, na něž klepe německý návštěvník. Že když se překonají obavy z mýtu "zlých Sudeťáků", kteří si nárokují jejich domy a chalupy, mohou s původními obyvateli navázat normální vztahy, případně přátelství, navštěvovat se. Už se to některým lidem povedlo.“


Forma a rozměry výstavy


Sedm stolů, na nichž jsou vystaveny původní a současné fotografie místa a jeho obyvatel, dobové předměty, které se váží k historii domu, a k nim příběh přátelství lidí, které vzniklo díky historii „společného“ domu.


Postavení výstavy podle přiložených nákresů trvá jednomu člověku 2 hodiny. Věci vystavené na stolech se přepravují ve třech krabicích o rozměrech 45x60 cm. Výstavní stoly jsou snadno rozebratelné, každá deska (7 domů plus úvodní panel) o velikosti 120x80cm stojí na dvou lehkých nohách. Výstava se vejde do kufru auta třídy Fabia a vyšší, sklopíte-li zadní sedačky.


Pro postavení výstavy je třeba mít volný prostor min. 60 m2. Výstavu je možné si vyzvednout v sídle spolku Antikomplex v Praze nebo odvézt od předešlého vystavujícího partnera. Transport výstavy je na vlastní náklady.

K výstavě existuje nově i katalog!